Jeg har et spørgsmål vedr. rygning og det nikotin det giver i kroppen. Jeg har en veninde, som har røget gennem hele sin graviditet og stadig gør det nu, hvor barnet er 9 måneder. Barnet er meget glad for brytet og vælger sin mad fra, selvom det er sultent, til fordel for brystet. Mit spørgsmål går så på om barnet kan være afhængig af mælken??? Jeg tænker at når mor ryger kommer der jo nikotin i mælken. Når mor så har røget hele sin graviditet, så er barnet jo reelt set født med en afhængighed, som så hele tiden bliver "plejet" ved amningerne. Tænker om det måske kan være hårdere at vænne et "rygerbarn" fra brystet, fordi barnet jo både oplever savnet af brystet, men samtig også oplever abstinenser, på samme måde som voksne får når de sotpper med at ryge. Kan man tale om at baby skal have sin "smøg", eller??? Jeg tager emnet op fordi vi har snakket om det her hjemme og jeg tænker om der er nogen her som [b]VED[/b] noget om emnet. [i]Bemærk venligst at jeg ikke ønsker nogen vild og blodig diskussion om hvorvidt det er okay at ryge eller ej![/i]
Hvor er jeg?
I Foraldresnak kan du stille og besvare spørgsmål og dele dine erfaringer med andre!
ja det er lidt tankevækkende! som rygende mor har man nok højest sandsynligt forsøgt at stoppe med at ryge, og måtte opgive fordi det var for svært. reelt set udsætter man jo sit barn for den samme frustration når amningen stopper.
Nu har jeg fundet lidt forskelligt, må jo ikke linke, så har udtaget dele af teksten som er relevant for emnet. INFO: Sandsynligvis er effekten af at blive eksponeret for tobaksrøg gennem modermælken og passiv rygning afhængighedsskabende.Hvis mor ryger mere end 15 cigaretter om dagen, kan spædbarnet udvikle symptomer på nikotinforgiftning. Spædbarnet kan også udvikle abstinenssymptomer, når moderen holder op med at ryge (eller når amningen stopper).Når mor ryger, bruger snus eller nikotinpræparater, bliver nikotinkoncentrationen i hendes mælk tre gange så koncentreret som i hendes blod. TIL MOR;) I følge Australian Breastfeeding Association er den periode, hvor du ammer, meget gunstig til at holde op med at ryge. Det skyldes at hormonerne prolaktin og endorfiner, som udløses ved amning, kan dæmpe de værste abstinenssymptomer. KONSEKVENSER: Børn af rygende, ammende mødre har større risiko for kolik, apnø, opkastninger, dårlig vækst, skelen, nedsat hørelse og pludselig spædbarnsdød. Børn, som udsættes for passiv rygning (amning er også passiv rygning), får oftere sygdomme som lungebetændelse, bronkit, mellemørebetændelse, børneallergi og de har større risiko for at udvikle astma. Der kan desuden være sammenhæng med alvorlige sygdomme, f.eks. diabetes. DEN "GODE" NYHED: Mange tænker måske, at det er bedst at droppe amningen, hvis de ikke kan klare at holde helt op med at ryge, men det er ikke tilfældet. For næringsstofferne og den beskyttende effekt af modermælken er så værdifuld, at det bedste er, at barnet får modermælk. Hvis du vælger at fortsætte med at ryge, mens du ammer, så ryg så vidt muligt lige efter, du har ammet, da nikotinniveauet når at falde, inden du skal amme næste gang(det tager ca. to timer). Selvom det ikke er sundt for barnet at få nikotin, så er fordelene ved, at du ammer, store, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fortsætter med at amme, selv om du ryger. Det var vist ordene, så blev vi da lidt klogere på sådan en tirsdag formiddag;)
jeg har selv været ryger, men stoppede den dag jeg testede positiv og har ikke røget siden. har et par veninder som har røget både under graviditet og amning. jeg har meget svært ved at forholde mig til det, men det er jo deres barn, deres valg og deres ansvar. jeg er i gang på google;-) opdatering følger i løbet af formiddagen!
Berit: held og lykke med rygestoppet. håber det må lykkes for dig denne gang;-) må prøve at google lidt på emnet i morgen måske, har kedeligt skema alligevel ;-)